Založ si blog

Z nečasu

Vraciam sa domov do svojho brlohu. Tam, odkiaľ idem sa tomu vraví civilizovaný svet. Ja tomu vravím prázdnota. Tak by sa dal harakterizovať aj jeden z mnohých večerov posledných dní. Nejde ani tak o večery samotné ako skôr o ich náplň. Tou je práve tá prázdnota. Nečas. Všade plno ľudí, ktorí očakávajú dobro a pomoc. Kto ju však chce dať? Nikto. Spoľahni sa sám na seba človek. Prechádzaj sa nocou bezcieľne. Rob iným radosť, aby si bol otrokom ich šťastia. Tisíce a milióny ľudí opitých chlastom a šťastím. Kde je moje šťastie? Prečo môj život napĺňa samota? Prázdno? Ničota? Má ešte vôbec zmysel brať na niekoho ohľad? Má zmysel pozerať na iných a v kútiku duše očakávať ani nie opätovanie toho dobra ale len tak málo (a zároveň tak horibilne veľa!) – očakávať porozumenie? Prečo človek človeku nerozumie? Homo homini lupus. Je veľmi ťažké deň čo deň pociťovať stále viac ťažobu týchto slov na svojich pleciach. Myseľ napĺňajú dlhé a ťažké úvahy. Namiesto otázky „čo robím zle“ sa vynára otázka „prečo práve ja by som mal vlastne robiť niečo zle?!“. Prečo by som mal byť ja ten, ktorý má byť obetným baránkom tejto prázdnoty? Prečo by som ja mal byť ten, ktorý pomáha umocniť túto utópiu a agóniu všade navôkol?

Človek sa nestane zlým, pretože by chcel. Zlom naplní človeka prázdno. Tá beznádej, ktorú do neho vlievajú iní ľudia.

Zlo je tam,kde niet dobra. Tam, kde konať dobro už nemá význam. Odchádzam spať, drahí a milí  a viem, že sa ráno prebudím do toho istého nečasu. Ale vstanem s jedinou nádejou. S nádejou, že nový deň ukáže veci v novom svetle. Kto vie, či v lepšom.

kritika bez diakritiky

24.12.2011

dalsi z vecerov hodnych premyslania. darceky nakupene, zapocty hotove, povinnosti takmer dotiahnute do konca. lezim na gauci cumim do notebooku a rozmyslam, co mi to vlastne chyba. viem, ze mi nieco chyba. citim to kdesi vo svojom vnutri. pustam si steppenwolf – born to be wild. pre niekoho odrhovacka, pre mna pesnicka, ktora mi pomohla prejst nie jeden tazky den v mojom zivote. rozmyslam. [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2563x
Priemerná čítanosť článkov: 1282x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy